top of page

Les animaux perdus

De Machienerie maakt in 2024 een nieuwe voorstelling aan de hand van volgende thema’s:

 

Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoölogique ("Het Carnaval der Dieren") uit 1886 is een 14-delige compositie voor ensemble of klein orkest van de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921). In deze onuitgegeven compositie (tijdens zijn leven) beeldt Sain-Saëns een aantal dieren uit. Het zijn voornamelijk de karakteristieke eigenschappen van de dieren die, een beetje spottend, maar ook zeer treffend, weergegeven worden.

Het circus is dood, lang leve het circus! Dieren in de circussen zijn vanaf het Koninklijk Besluit van 2 september 2005 verboden. Na 2 eeuwen een stevige fundering te hebben gebouwd hierop ontstaat er een verschuiving

binnen de circuscultuur. We moeten zoeken naar een nieuwe identiteit en presentatie. Maar, wat gebeurt er met de leeuwentemmers, krokodillen dresseurs, de kamelen en olifanten zelf? Ze staan opeens op straat.

 

Met deze 2 thema’s gaat De Machienerie aan de slag tot een nieuwe circus beleving. We spreken hier niet van een alledaagse gekende circuscode. Geen zaal noch tent, geen klassieke opstelling of het verwachtingspatroon van een hedendaagse voorstelling. Het is een totaalsfeer en beeldende voorstelling die we creëren. De toeschouwers gaan zelf deze wereld beleven. Je blijft niet passief zitten op een stoel en kijkt als een vierde wand

toe. Neen, in dit verhaal wordt de bezoeker een deel van de voorstelling.

Het moment waarop je binnenwandelt zit je in de voorstelling.

Een voorstelling waarbij de installaties het decor en omkadering zijn.

Een voorstelling waarin je de scène met de spelers bewandeld, en er mee wordt ingezogen.

 

In het verhaal van “Les animaux perdus” wordt het dierencircus op een eigentijdse manier weergegeven zonder dierenleed, met een grote knipoog naar de uitgestorven circuscultuur. We dompelen de toeschouwer onder in een totaalervaring waarin poëtisch beeldende installaties, circusdisciplines en klassieke muziek hand in hand gaan.

- Première december 2024 -

Putteke Winter, De Schorre (Boom)

Met steun van

288cbb_218eaf1d4af3466984aa75c97e7b0b15~
de schorre.png
bottom of page